divendres, 21 de novembre del 2014

Beaujolais i vi novell

Cada tercer dijous de novembre, surt al mercat el Beaujolais Nouveau, l'equivalent al nostre vi novell. Ambdós són amables, frescs i accessibles; vins plens de fruita i fàcils d'entendre per tothom.
La tradició del vi novell a Catalunya ve de lluny. Arribat el mes de novembre, els cellers i les cases penjaven una branqueta de pi a la porta anunciant així que ja tenien vi novell. Actualment, als volts de Sant Martí (11 novembre), s'organitzen algunes fires, festes i tastos per a celebrar l'arribada del primer vi de l'any. A França, els viticultors, cansats de la verema, acullen la festa del Beaujolais com la celebració d'una anyada més; moment de fer un bon àpat plegats i gaudir de les primeres ampolles.


Com sol ser habitual, i tot i ser vins semblants, els francesos han sabut vendre molt millor el seu producte. La distribució del Beaujolais és massiva i simultània per tot el món, de manera que tots els comerços i restaurants disposen de les ampolles puntualment cada tercer dijous de novembre. La frase "le Beaujolais nouveau est arrivé" és famosa arreu, inclús a casa nostra. En canvi, el vi novell no s'ha sabut vendre igual de bé; són molts encara els consumidors que el desconeixen o que el tenen com un vi de poca qualitat. 
Ambdós són vins elaborats amb el mateix mètode: la maceració carbònica. Aquesta consisteix a fermentar el raïm sense trencar-ne els grans, procés que permet conservar tota la càrrega fruital dels raïms, extreure'n molt pocs tanins i conservar part del carbònic. D'acord que no són vins que puguem conservar durant gaire temps, ni vins d'una gran complexitat aromàtica, però si els prenem en els seus primers mesos de vida, acompanyats de la clàssica carn d'olla o d'un bon pa amb tomàquet, són vins llaminers que conviden a compartir i a gaudir, amb aromes a fruita vermella molt madura i llaminadures; i, un tacte làctic i vellutat. Sens dubte, un substitut fantàstic pel Lambrusco de torn i un producte magnífic per a tots aquells que comencen a sentir curiositat pel món del vi. Animeu-vos a tastar-los i recuperem plegats una tradició tan nostra com és el vi novell. Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada