diumenge, 1 de novembre de 2015

Vins i "postureo"

Fa unes setmanes que corre per la xarxa un vídeo que de ben segur molts haureu vist. Es tracta d'una gravació en què diferents persones tasten un vi i emeten el seu judici al respecte.
Tot plegat però, té trampa. El vi que se'ls ofereix és vi a granel, vi d'un euro el litre del Priorat. Després, es demana als tastadors que opinin al respecte. Tot i reconèixer alguns reputats amants del vi i la gastronomia entre les víctimes de l'engany, alguns mostren la seva fascinació pel vi i el descriuen en termes elogiosos. 

Com no, el vídeo ha estat compartit per tothom a internet i les crítiques no s'han fet esperar. Jo mateix admeto haver quedat sorprès per alguns dels comentaris dels tastadors, però després d'una mica de reflexió al respecte, crec que el judici que entre tots n'estem fent no és correcte. 


En primer lloc, no hem tastat el vi i, per tant, es fa difícil saber si era bo o no; recordo, per exemple, que fa uns anys en Robert Parker va donar 90 punts a un vi gallec d'un euro i, és innegable que el gran Bob, de vins en sap una mica.
En segon lloc, l'experiment es va fer en un entorn ben especial, un tast de La Renaissance des Appellations, on la majoria de vins eren particulars i ben diferents dels que la majoria de consumidors acostuma a beure, fet que crea una certa predisposició a jutjar els vins de manera elogiosa.
Potser també els entrevistats havien tastat un bon nombre de vins anteriorment, amb la qual cosa el llindar de percepció es veu sensiblement afectat. 
En fi, se m'acuden un munt d'atenuants que podrien disculpar als tastadors. 

L'errada, tal com jo ho veig, no està tant en el "què" diem sinó en el "com" ho diem. Tots sabem que el vi és un producte viu i per tant canviant i, que la diferència entre bo i dolent és, en bona mesura, una qüestió ben subjectiva. És precisament tot això el que ens hauria de fer apropar al vi amb prudència i sense grandiloqüències. Cal ser més mesurats en opinar i fer-ho amb un llenguatge més planer; no en sabem tant com ens pensem i, si mirem el vi des de massa amunt, la caiguda pot ser forta!!!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada