divendres, 24 d’octubre de 2014

Vins i formatges: els millors maridatges

Quantes vegades haurem sentit allò de "que no te la den con queso"?! Històricament, quan algú servia un vi dolent l'acompanyava de formatge i, així, en dissimulava els defectes, gràcies a l'afinitat que existeix entre tots dos. Avui, us proposo una llista complerta dels millors maridatges que podem fer entre vins i formatges, però no pas amb l'objectiu d'enredar ningú sinó amb el de potenciar els dos elements de tal manera que el resultat de la combinació us faci tocar el cel i enterrar els vells tòpics com el del formatge sempre amb vi negre. Gaudiu-ne.


- Formatges tendres de vaca o cabra (Alt Urgell); blancs secs i poc aromàtics. 

- Brie i camembert; blancs amb criança, cava o negres joves afruitats.

- Tou dels til·lers, pastes toves de la Garrotxa, Münster; blancs joves afruitats o cava brut jove.

Gorgonzola, cabrales, roquefort i altres blaus; vins dolços tipus sauternes, malvasies de sitges o canàries, dolços de Xerès (PX!!!), porto ...

- Cheddar, gruyère, appenzeller i altres formatges d'intensitat similar; negres contundents de varietats potents com el Cabernet Sauvignon o el Syrah, un bon Xerès o cava (depenent de la intensitat del formatge).

- Serrat, curats de Maó, Montsec, Idiazábal; joves afruitats poc tànnics o blancs amb fusta.

- Fresc de cabra; blancs joves i aromàtics com Verdejo o Sauvignon Blanc.

- Manxegos; negres amb criança de mitjana intensitat (Rioja o Penedès per exemple) o amontillado.

- Curats; negres italians, blancs dolços o Madeira.

- Tupí; blancs fermentats en bóta o negres de criança.

- Stilton; porto dolç o Madeira (maridatge històric que val la pena conservar!!).

- Frescs i cremosos; cava, xampany o chardonnay.

- Fumats; syrah, mencia o sauternes.

- Fondue; sauvignon blanc o altres varietats amb acidesa alta.


- Gouda; chardonnay (acideses baixes), dolços de riesling o cabernets vells.

- Feta; moscat sec.

- Mascarpone; cava, xampany lleugerament dolç o Moscato d'Asti.

- Edam; riesling, cava sec o pinot noir.

- Havarti; sauvignon blanc o negres afruitats.

- Cantal; pinot noir. 

- Emmental; vi novell o beaujolais.

- Parmesà; vins italians de nebbiolo. 

Òbviament, aquestes afinitats són molt genèriques i a cada parella hi podríem trobar els seus matisos. Cal recordar sempre que les intensitats i les acideses han de ser semblants i que el joc de contrast entre per exemple els formatges més salins i els vins més dolços resulta sorprenent i captivador; ah!, i per descomptat, no oblidar els maridatges regionals (un vi i un formatge de la mateixa regió solen funcionar molt bé plegats). La resta és només un joc, una aventura on l'única cosa que fareu serà aprendre dels errors i gaudir.

Fins la propera.


*Bonus track "algunes de les afinitats que guardo en el record":

- Terrós d'Alba amb Augustus Chardonnay

- Casa Mateu amb Bollinger

- Tupí de Can Gorgs amb ratafia dels Raiers

- Carrat Bauma amb Schiefer Terrassen Lowenstein Riesling

- Tou dels til·lers amb Blanco Nieva Pie Franco





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada