diumenge, 29 d’octubre de 2017

Syrah o Shiraz?

La syrah, o shiraz com es coneix al Nou Món, és avui dia el cinquè raïm negre més plantat del planeta, en regions tan dispars com França, Austràlia, Sud-àfrica, Califòrnia, Nova Zelanda, Espanya o Xile. No obstant això, si ens remuntem a vint-i-cinc anys enrere, pocs afeccionats al vi havien sentit parlar massa d'ella, a excepció dels fanàtics dels vins del Rhône.

Es creu que el seu origen és a Pèrsia, a la ciutat de Shiraz (actual Iran), encara que existeixen moltes altres teories sobre aquest tema. El que sí que sembla indiscutible és que l'epicentre de la qualitat històrica d'aquest raïm ha de situar-se al Roine. Al nord d'aquest riu, la tribu gal·la dels Allobroges conreava ja en temps de l'Imperi Romà un raïm que creixia de manera assilvestrada als marges i que van anomenar allobrògica; segons sembla, amb el temps aquest raïm va evolucionar fins a arribar a ser el cep que tots coneixem avui com syrah.


L'escocès James Busby va portar esqueixos de diversos raïms a Austràlia el 1832 i la syrah va ser la que millor es va adaptar a les condicions climatològiques d'Oceania. Quan en els anys noranta els vins del Roine van començar a popularitzar-se, a Austràlia es van adonar que tenien un tresor.

Sens dubte, es tracta d'un raïm noble de caràcter excels, que mereix figurar en el podi de la qualitat al costat de les altres grans varietats internacionals. Els seus vins solen tenir molt color, aromes d'espècies, violetes i llorer i tanins molt sucosos. El raïm syrah/shiraz parla amb transparència de l'entorn en el qual creix; així, els vins australians de clima més càlid són tot concentració, opulència i vigor, amb el mític Penfolds Grange com a icona de tot el seu potencial. En ells són habituals les aromes de xocolata, regalèssia i fruita negra madura.


Els francesos en canvi, tendeixen a ser més especiats i florals, amb menys cos i major acidesa. Regions històriques com la Côte-Rôtie o Hermitage produeixen alguns dels vins de syrah més desitjats del planeta, balsàmics, profunds i capaços d'envellir com pràcticament cap altre. Jean-Louis Chave, Guigal o Chapoutier són alguns dels elaboradors més prestigiosos del nord del Rhône.


Syrah o shiraz, un raïm màgic, perfumat i elegant, amb una increïble capacitat d'adaptació als climes més dispars. Sigui quin sigui el teu estil, hi ha un gran vi d'aquest raïm esperant-te.

Recomanacions de vins catalans fets majoritariament amb syrah: Albet i Noya Col·lecció Syrah, Thalarn, Coca i Fitó Rosa, Pla del Tet, Face Nord, Cau del Gat, Clos Adrien, Trencaclosques, Tuets Syrah i Radix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada