dissabte, 17 de gener del 2015

Suïssa, el futur?

Suïssa és un petit país que molts no associaríeu amb el vi. Contràriament però, els suïssos produeixen gran varietat de vins i alguns de qualitat excepcional.
D'acord que Suïssa està envoltat per tres grans monstres vinícoles (França, Alemanya i Itàlia), però lluny de sentir-se intimidada, ha optat per assimilar el millor de cada cultura; així, al país helvètic, hi trobarem vins d'estils ben variats i diversos. L'altre gran factor que fa que no hàgiu vist ni begut gaire vins suïssos és el fet que ells mateixos es beuen la majoria del seu vi i n'exporten només una petita part, sobretot a països centreeuropeus i a grans mercats asiàtics o americans.


El canvi climàtic està provocant que moltes zones considerades fins ara òptimes per a la producció de vi comencin a resultar excessivament càlides (inclús la Borgonya!?); Suïssa, en canvi, té encara un clima fabulós per a produir vins elegants i una riquesa de terrenys que dota als seus vins d'una magnífica elegància. Si a això hi sumem que tenen prop de 40 varietats autòctones i un enorme savoir-faire, el resultat ha de ser forçosament extraordinari.

Pel que fa als raïms, el més plantat és el Chasselas o Fendant. Es tracta d'un raïm blanc, fresc i lleuger que produeix vins força agradables i que en les millors mans i amb paciència a l'ampolla es mostra prou ampli i llaminer.
El Pinot Noir és arreu, i els millors exemples són novament magnífics. Al cantó alemany és molt típic el blanc de riesling x silvaner (müller-thurgau) sovint amb una punteta de sucre residual que equilibra molt bé l'acidesa. Els syrah són també magnífics: frescs, especiats i minerals; i, al Ticino (el cantó italià) s'hi fan bons merlots, però, sens dubte, els vins més interessants són aquells produïts amb algunes de les varietats endèmiques.


Petit Arvine (B) i Humagne Rouge (N) són les dues que m'han robat el cor. L'una, la Petit Arvine, ho té tot, és àmplia, fresca, de final amable i combina cítrics, codony i notes minerals en un conjunt veritablement impressionant; la de Germanier al Valais és absolutament espectacular. BonVin, també al Valais, produeix una Humagne Rouge fascinant, a mig camí entre una Pinot Noir i una Syrah de clima fred. Alguns exemples d'Amigne (B) i Cornalin (N) són també molt interessants; aquesta última m'ha fet pensar en algunes mencies del Bierzo.



Tornant a la pregunta inicial "és Suïssa el futur?", jo responc un rotund sí. Coneixen el seu terroir (fa anys que el treballen; el vent càlid i les orientacions de les vinyes fan que hi trobem vinyes a més de mil metres) i tenen un patrimoni de varietats enorme i un amor pel vi descomunal; inconvenient?, s'hi produeix poc vi i se'l beuen ells mateixos. Així que si el voleu conèixer, jo us recomano efusivament una escapada cap a Suïssa, i si no teniu massa temps, directament al Valais, la regió més propera a nosaltres i la més fascinant.

Au revoir!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada