diumenge, 7 de desembre del 2014

El gran blanc

Són molts els consumidors que sovint paren poca atenció al vi blanc. La frase "jo sóc més de vi negre" ressona arreu. Avui us proposo una selecció de vins blancs criats en bóta; vins amb un cos i unes aromes a mig camí entre els blancs joves i els vins negres.
El pas per barrica, dota a aquests vins de més volum; es tornen més greixosos, cremosos, mantegosos, densos ... La constant microevaporació i l'aportació de la fusta fan els vins més rodons. L'acidesa s'integra i les aromes s'eixamplen; torrats, mantegues, espècies, fruits secs, codonyat, mel, ... Són vins que agraeixen uns quants graus més de temperatura en el servei (8-12ºC), cosa que els fa més indicats per als mesos freds i que mariden a la perfecció amb un munt de plats. Tasteu-los amb peix al forn, carns blanques condimentades, risottos ...
Recordeu també que aquests vins envelleixen molt bé, així que no tingueu por d'obrir anyades antigues; la majoria millora després de dos o tres anys d'ampolla.
Si sovint els vins blancs us semblen massa prims o massa aromàtics, o si simplement voleu gaudir d'un estil de vi molt particular, trobareu a continuació una llista de 10 vins blancs amb criança que any rere any resulten valors segurs.

1. Impromptu - D.O. Utiel-Requena - 18€
Monovarietal de sauvignon blanc fermentat en bótes de roure americà de 400l. Elegant i molt personal, desprèn aromes de mantega de cítrics, codony i espècies dolces. El seu equilibri i el seu enorme recorregut, sumats al fabulós tacte que li confereix el posterior temps de criança amb mares, fan d'aquest vi una veritable joia.

2. Edetària - D.O. Terra Alta - 22€
Recordo com si fos ahir la meva primera ampolla d'aquesta meravellosa garnatxa blanca, probablement la millor de Catalunya. Mentre treballava a l'ordinador anava fent glopet rere glopet, les aromes s'anaven amuntegant i aviat vaig haver de deixar d'escriure per a poder dedicar tota la meva atenció a la copa; capes i capes d'aromes, una milfulles de perfums, per plorar. Complexitat, salinitat, elegància, densitat, mineralitat; final ... no té final.


3. Go de Godello - D.O. Bierzo - 17€
Un vi força desconegut però d'una enorme qualitat. Godello amb tres mesos de criança en bótes noves de roure francès amb battônage periòdic. Préssec, aranja, gessamí i notes balsàmiques sobre un cos mantegós i glicèric; fruits secs i lleugers torrats que desemboquen en un final elegant i lleugerament amarg.

4. Augustus Chardonnay - D.O. Penedès - 18€
Vi que segueixo des dels seus inicis. Sens dubte un dels millors chardonnays de Catalunya. Un petit celler envoltat de vinyes al Vendrell, on l'Albert, l'Oriol, l'Enric i la resta d'un equip humà incomparable elaboren cada anyada un vi personal i amb una estructura molt especial. Fruita tropical madura, cítrics, torrats i mantega. Làctic, cremós i voluminós i amb llarg futur per davant.

5. Gran Clot dels Oms - D.O. Penedès - 10€
Vi elaborat únicament amb ceps vells de la varietat xarel·lo. 5 mesos en bótes de roure francès i hongarès. Llàgrima daurada, densitat, complexitat i persistència. Fruites madures, fruits secs i espècies amables. Equilibrat, cremós i molt llarg. Mostra sens dubte les enormes possibilitats del xarel·lo i el savoir-faire de Finca Ca n'Estella.

6. Flor d'Albera - D.O. Empordà - 11€
Monovarietal de Moscatell. Fruita oliosa. Floral, especiat i mineral. Els 12 mesos en bóta de roure francès fan més rodona la fruita inherent al moscatell i li aporten cos i molta complexitat. Sorprenent trencaclosques de dolçor, acidesa, fum i elegants torrats. Un altre gran vi de l'enorme Joan Fabra, el mag de Sant Climent.

7. Organza - D.O.C. Rioja - 15€
Viura, malvasia i garnatxa. Elegant i sedós. Una altra joia de la inesgotable factoria Eguren. Fruit de la viticultura integrada, fermenta en bóta de roure francès amb llevats autòctons. Equilibri perfecte entre fruita, flor, i torrats.

8. Dido - D.O. Montsant - 14€
Fidel a la seva cita anual entre els millors vins catalans. Macabeu, garnatxa blanca i xarel·lo. Blanc mediterrani fresc i elegant. El most de les vinyes velles de Falset i Marçà fermenta i madura durant 10 mesos per a oferir-nos voluptuositat, elegància i fruita de primera. Tresor ecològic, sensacions de tardor. Cítrics, flors, fonoll, fum, olives ... vibrant!!!!

9. Terra de Cuques - D.O.Q. Priorat - 30€
Moscat i Pedro Ximénez. Un veritable oasi aromàtic. Criat al voltant de 16 mesos en demi-muits, bótes més grans del que és habitual, per tal que la fusta sigui només un subtil element més en l'harmoniós conjunt. Un Priorat complex, molt personal i tremendament mineral. Fruita blanca, flors, anís, espècies dolces i fins torrats.  De textura vellutada i final persistent i suggerent.

10. Abracadabra - D.O.Q. Priorat - 25€
Garnatxa blanca, macabeu i un xic de màgia. Fruita molt madura combinada amb notes lleugerament fumades i espècies. Perfecte equilibri entre untuositat i frescor. Vinya ecològica plantada en costers de llicorella. Un blanc a l'alçada dels millors que deixa ben clar que el Priorat no és només terra de grans vins negres.

No us vull entretenir més. Correu cap a la botiga!!! 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada