divendres, 7 de novembre del 2014

Ampolles: volums i estils.

Avui us proposo un viatge a l'univers ampolla. Sabeu com es diuen les ampolles en funció del seu volum o de la seva forma?

Segur que tots heu sentit a parlar dels màgnums i de les de 3/8 (mitja ampolla), però de volums n'hi ha molts altres. Comencem per l'ampolla de 250 ml, després la de 375 (o 3/8), 500 i 750, l'ampolla estàndard. A partir d'aquí, màgnum (1,5l.), Jeroboam (o doble màgnum [3l.])
Més enllà dels 3 litres, la cosa segueix amb una llista enorme d'ampolles de gran capacitat totes elles amb noms bíblics:

- 4,5: Rehoboam
- 6: Matusalem o Imperial
- 9: Salmanazar o Mordechai
- 12: Baltasar
- 15: Nabucodonosor
- 18: Melchor
- 20: Salomon
- 25: Sovereign
- 27: Primat o Goliath
- 30: Melchizédec


I, us estareu preguntant, es fan servir gaire aquests formats? En general, quant més gran més atípic. Els Champagnes i els grans Bordeus, sovint surten a subhasta en volums grans, donat que asseguren una evolució més progressiva del vi, però, en l'àmbit de la restauració, és poc habitual veure ampolles més grans que un doble màgnum.

I, els estils? Com es diuen totes aquestes formes diferents d'ampolles que trobem arreu? Els 4 tipus més habituals són els següents:


- Bordeus: la primera ampolla que a tots en ve al cap quan pensem en vi; recte i d'espatlles rígides (com els habitants de Bordeus, dirien a la Borgonya)
- Borgonya: l'ampolla de panxa contenta i espatlles caigudes (com la gent de la Borgonya, segons els viticultors de Bordeus).
- Rhin: estreta i alta, de coll molt llarg.
- Champagne: aquesta la coneixem tots, oi? 

I n'hi ha molts d'altres, però pràcticament ningú en coneix o utilitza els noms. L'ampolla Port per a vins fortificats, l'ampolla Francònia (associada inevitablement al Mateus), o els Clavelins, l'ampolla del Vin Jaune al Jura, de forma única i capacitat de 620 cl. 

Ah!, una darrera curiositat. A Alemanya, les ampolles tenen pràcticament la mateixa forma arreu, però al Mosel solen ser verdes mentre que al Rhin són marrons.

Això és tot per avui. Si us ha agradat, si us plau, compartiu-la per tal que en pugui gaudir més gent. Salutacions a tothom.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada