Aquest
matí ja no me n'he pogut estar i he tornat a Calonge, a Mas Molla. Jo en dic el
temple ocult; temple perquè allà el vi és venerat, i ocult perquè no està dins
dels circuits més habituals del vi.
Aquí es
conserven les maneres tradicionals, el policultiu que es gestiona des del
mateix mas des del 1338. La família Molla ha treballat i treballa aquesta terra
amb amor, passió i naturalitat; aquí, res no és artificial: maneres planeres,
productes honestos i entorn harmònic. I, per descomptat, vi natural.
La
Montse em rep, com sempre, amb un somriure, però aquesta vegada alguna cosa és
diferent: està embarassada. En preguntar-li com es dirà respon: "Borja
Mari, no!, és broma; encara no ho sabem" i només li falten quinze dies;
natural, oi? Entre bótes i ampolles, la Montse es mou com peix a l'aigua, i
entre copa i copa et transmet tota la seva passió i el seu coneixement pel
terreny i pel raïm.
El vi
s'elabora sense sulfits afegits, només els que el vi genera de manera natural i
els que el lluquet tradicional hi aporta de manera residual al desinfectar les
bótes. Llevats autòctons, ampolles de cava reutilitzades (en previsió de
possibles refermentacions) i varietats catalanes. Aquí el vi natural ho és amb
naturalitat, no existeixen la pompositat o l'arrogància del nouvingut que
pretén seguir les tendències i mostrar-se especial; aquí el vi és vi, suc de
raïm fermentat que parla de l'anyada, del terreny, de la pluja, del vent ...
Espero no estar-me posant massa poètic, però l'ampolla de monastrell que m'està
acompanyant mentre escric aquestes línies ho fa inevitable.
Bona
part dels clients són amics de la família. Un rere l'altre anaven preguntant la
Montse per la seva panxa. Els habituals reserven els vins abans de ser
embotellats i els seus cognoms s'anoten a les bótes acompanyats del nombre
d'ampolles que voldran. Cada bóta és única, fusta vella del s.XVI. L'inox no
apareix per enlloc, però les àmfores tampoc; aquí no es mouen per modes, això
és un temple, història, tradició. La vinya s'equilibra de manera natural.
Cada insecte fa la seva feina i cada anyada deixa la seva empremta ferma en els
vins.
Podeu
imaginar què fa la Montse en el seu temps lliure? Doncs sí, volta pel bosc a la
recerca de varietats antigues que pugui empeltar amb el sofert Richter 110. A
més del seu ja popular Jaqué, o del regionalment oblidat Monastrell, a Mas
Molla han recuperat la Picapolla Moscatella i un bon nombre de varietats
tradicionals pràcticament extingides a la regió que afegeixen als seus cupatges
per tal de dotar de personalitat pròpia a cadascun dels seus vins. La feina
recau al camp i no al celler. Els vins no es filtren, ni es clarifiquen ni es
corregeixen. La Montse, amb els seus estudis d'enologia, podria fer-ho sense
problemes, però com ella mateixa explica estaria traint la terra. El vi
fermenta quan vol i com vol i quan en prens una copa vora les vinyes entens que
no hi ha dubte possible: aquell vi surt d'aquella terra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada