dimarts, 5 de setembre del 2017

Sauvignon blanc, un raïm intrèpid

La sauvignon blanc és un raïm intrèpid, sense por a viatjar i emprendre noves aventures. Així, en l'actualitat es troba  pràcticament a qualsevol bon país productor de vi, des de França a Nova Zelanda, passant per Espanya, Itàlia, Xile o Austràlia. El seu caràcter és sempre recognoscible, però les diferents latituds i sòls li confereixen magnífics matisos que val la pena descobrir; ortigues, préssecs, agrassons, aranges… totes aquestes aromes i moltes altres s'amaguen dins de cada ampolla de sauvignon blanc.

Es tracta d'una varietat que brolla tarda i madura aviat, és a dir de cicle curt. Li agrada el sol però amb moderació, ja que un excés de temperatura pot destruir la seva suggestiva aromàtica. Les maduracions lentes afavoreixen la concentració d'aromes pel que se sent feliç en climes frescos o a certa altitud. Quan aquestes no són les condicions, molts veremadors tendeixen a recol·lectar-la una mica abans del punt òptim de maduració per assegurar la seva frescor, sacrificant part de la seva aromàtica. Per contra, una verema tardana desvirtuaria l'essència del sauvignon convertint els vins en grassos i aplatanats.


Els seus orígens semblen localitzats a la Vall del Loira i al sud-oest francès, però no va ser fins a la seva irrupció a les terres de Marlborough a Nova Zelanda, per allà 1973, quan el varietal va començar a ser veritablement popular a escala internacional.

Al Loira, els blancs de Dagueneau són, sens dubte, punta de llança d'uns vins de cos mitjà i molt vigor, amb la mineralitat com a característica distintiva. Alphonse Mellot és un altre elaborador prestigiós de la regió, els vins del qual val la pena descobrir. A Bordeus s'elabora com varietal encara que és particularment interessant quan es combina amb la sémillon en el tall clàssic dels vins blancs de Péssac-Leognan o en els vins dolços de Sauternes. Els de Nova Zelanda són, sens dubte, els més aromàtics, tibants i vibrants, amb sabors de groselles i fruites exòtiques. Marlborough i, molt especialment Cloudy Bay són ja paraules indissociables de la història del sauvignon.

A Espanya es troba instal·lada en diversos terrers, encara que la seva millor adaptació sembla haver-se donat a Rueda, denominació a la qual va arribar de la mà de Marquès de Riscal fa gairebé 40 anys. En l'actualitat produeix ja alguns blancs destacables que semblen anar prenent caràcter propi, en algun punt entre l'elegància francesa i l'exuberància neozelandesa. Vinos Sanz i el seu imprescindible Finca La Colina se situen a la cúspide de la qualitat al mateix temps que alguns dolços sorprenents comencen a despuntar a la regió. El Penedés oculta també preuats tresors com el Tayaimgut blanc, el Còsmic Gratitud o el Gramona Sauvignon blanc; us atreviu a descobrir-los?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada