La sauvignon blanc és un raïm intrèpid, sense por a viatjar
i emprendre noves aventures. Així, en l'actualitat es troba pràcticament a qualsevol bon país productor
de vi, des de França a Nova Zelanda, passant per Espanya, Itàlia, Xile o
Austràlia. El seu caràcter és sempre recognoscible, però les diferents latituds
i sòls li confereixen magnífics matisos que val la pena descobrir; ortigues,
préssecs, agrassons, aranges… totes aquestes aromes i moltes altres s'amaguen
dins de cada ampolla de sauvignon blanc.
Es tracta d'una varietat que brolla tarda i madura aviat, és
a dir de cicle curt. Li agrada el sol però amb moderació, ja que un excés de
temperatura pot destruir la seva suggestiva aromàtica. Les maduracions lentes
afavoreixen la concentració d'aromes pel que se sent feliç en climes frescos o
a certa altitud. Quan aquestes no són les condicions, molts veremadors
tendeixen a recol·lectar-la una mica abans del punt òptim de maduració per
assegurar la seva frescor, sacrificant part de la seva aromàtica. Per contra,
una verema tardana desvirtuaria l'essència del sauvignon convertint els vins en
grassos i aplatanats.
Els seus orígens semblen localitzats a la Vall del Loira i
al sud-oest francès, però no va ser fins a la seva irrupció a les terres de
Marlborough a Nova Zelanda, per allà 1973, quan el varietal va començar a ser
veritablement popular a escala internacional.
Al Loira, els blancs de Dagueneau són, sens dubte, punta
de llança d'uns vins de cos mitjà i molt vigor, amb la mineralitat com a
característica distintiva. Alphonse Mellot és un altre elaborador prestigiós de
la regió, els vins del qual val la pena descobrir. A Bordeus s'elabora com
varietal encara que és particularment interessant quan es combina amb la
sémillon en el tall clàssic dels vins blancs de Péssac-Leognan o en els vins
dolços de Sauternes. Els de Nova Zelanda són, sens dubte, els més aromàtics,
tibants i vibrants, amb sabors de groselles i fruites exòtiques. Marlborough i,
molt especialment Cloudy Bay són ja paraules indissociables de la història del
sauvignon.
A Espanya es troba instal·lada en diversos terrers, encara
que la seva millor adaptació sembla haver-se donat a Rueda, denominació a la
qual va arribar de la mà de Marquès de Riscal fa gairebé 40 anys. En
l'actualitat produeix ja alguns blancs destacables que semblen anar prenent
caràcter propi, en algun punt entre l'elegància francesa i l'exuberància
neozelandesa. Vinos Sanz i el seu imprescindible Finca La Colina se situen a
la cúspide de la qualitat al mateix temps que alguns dolços sorprenents
comencen a despuntar a la regió. El Penedés oculta també preuats tresors
com el Tayaimgut blanc, el Còsmic Gratitud o el Gramona Sauvignon blanc; us
atreviu a descobrir-los?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada