La fusta, i més concretament el
roure, ha estat fins no fa massa el material preferit per molts cellerers per
envellir els seus vins. Les bondats de la seva criança semblaven indiscutibles:
microoxigenació, aromes torrades, noblesa, etc. Qualitats totes elles que ens
són de sobres conegudes i que podem trobar en un gran nombre de vins. No
obstant això, i malgrat seguir sent molt comú el seu ús, altres materials per a
la criança del vi com el fang o el ciment estan irrompent amb força en l'escena
vitivinícola internacional.
Potser a manera reactiva, alguns
cellerers inquiets estan apostant amb força per materials que permeten una
petita oxigenació dels vins durant la seva criança però que no els marquen
aromàticament en excés, com ara el fang. La seva microporositat, el seu origen
orgànic i un indubtable component històric han fet que en l'actualitat moltes
naus de criança tinguin racons amb gerres o àmfores en les quals reposen els
seus vins. El fang és un material fresc, per la qual cosa la seva utilització
té especial interès en climes càlids, on la fusta aporta un extra de calidesa sovint
innecessari; la terra permet al vi evolucionar però li aporta menys aromes que
la fusta. S'està avançant a passos gegantins en el coneixement d’aquest
material i ja s'ha començat fins i tot a experimentar amb diferents tipus de
terra per veure com les diferents composicions afecten organolèpticament el vi.
Una altra manera d'elaborar cada
vegada més estesa i aplaudida és la d'utilitzar barriques usades en la criança.
Anys enrere, qualsevol vi sense fusta de roure nova en la seva elaboració
semblava poc més que un producte de segona; no obstant això, avui dia sembla
que vol atorgar-se major protagonisme a la fruita, a l'essència del raïm. Així,
es juga amb fustes ja usades o de torrats menys intensos perquè aportin la seva
microoxigenació però no les clàssiques aromes torrefactes o especiades tan
aplaudides temps enrere.
I la cosa no acaba aquí, els ous
de ciment o les damajoanes de vidre també reivindiquen el seu lloc entre els
materials de vinificació, sense oblidar, òbviament, l'acer inoxidable, el més
senzill de mantenir i un dels menys intrusius; o, les fustes d'arbres
d'espècies diferents del roure com l'acàcia o el castanyer. Sigui com sigui,
tot aquest debat i experimentació no fa sinó enriquir el món del vi i augmentar
les possibilitats de trobar sensacions sorprenents a l'interior de cada copa.
Recomanacions:
Recomanacions:
- Criança en roure: Luis Cañas Gran
Reserva
- Criança en fang: Tinajas de la
Mata de Rafa Bernabé
- Criança en àmfores: Pheasant’s
Tears Saperavi
- Criança en barriques usades:
Guímaro Finca Meixemán
- Criança en ous de ciment: Gramona
Xarel·lo Ovum
- Criança en damajoanes de vidre:
Cims de Porrera Vi de Vila Blanc
- Criança en acer: Marimar Estate
Acero Chardonnay
- Criança en acàcia: Guitian
Godello Fermentado en Acacia
- Criança en castanyer: Les Vistes
d’Esteve i Gibert
(PD: si heu llegit i gaudit
aquest article, penseu a compartir-lo, si us plau. Així en gaudirà molta més
gent. Salut!)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada