dijous, 30 d’agost de 2018

10 vins negres per l'estiu

Si us expliqués que la calor de l'estiu marida a la perfecció amb vins blancs i rosats servits a baixes temperatures, podríeu perfectament acusar-me d'obvi i predictible sense que us faltés raó, així que he optat per fer tot el contrari: suggerir-vos 10 negres per a l'estiu.

Com és això possible us preguntareu? Són molts els factors que intervenen en la sensació de frescor d'un vi i com més d'ells es combinen dins d'una ampolla, major és la sensació de lleugeresa. La graduació és fonamental, per descomptat; com menys alcohol, menor pes en boca. També ho és l'acidesa, associada a orientacions i latituds nord, a altituds elevades o a veremes una mica més primerenques entre altres factors i, per descomptat, el perfil de la vinífera triada i l'estil de cada elaborador. Sigui com sigui, els 10 vins que avui us proposo són negres que es poden gaudir tot l'any, que agraeixen ser servits lleugerament frescos (14º) i que no pesen al paladar. Són negres personals, complexos però fluids, perfectes per maridar amb l'estiu.

Petit Carlania
Únicament algú que estima i respecta la naturalesa és capaç d'elaborar un vi tan nítid i delicat. Petit Carlania és una oda al trepat, a la Conca de Barberà i al bon vi natural, pura fruita.

Terroir Històric Negre 
Ningú ha reinterpretat una regió amb tanta rotunditat com Dominik Huber. Els seus vins són lleugers, però no per això menys expressius; fruita delicada, infusionada, sense excessos d'extracció.


Clos Lojen 
Transformar un raïm sovint oblidat, fins i tot menyspreat, com la bobal en un vi honest i emocionant no és tasca senzilla. Ceps vells, biodinàmica i respecte a les tradicions són la fórmula secreta.

Milú 
A què sap un tempranillo? La resposta no resulta senzilla, ja que la fusta entorpeix massa sovint el camí d'una fruita que només acompanyada de barriques velles de gran volum aconsegueix imposar-se.

O Poulo Fillo dóna Pedra 
Galícia, garnatxa tintorera i la bogeria en forma d'amor per la terra de Nacho González, què més es pot demanar? Només els dies acumulats recuperant vinyes que uns altres donaven per mortes pot explicar un vi així.

Vins de Foresta Sumoll 
Quan un celler comença a despuntar en un entorn tan privilegiat com el Garraf i a més ho fa amb un raïm històric com el sumoll, sembla obvi interessar-se pels seus vins, especialment quan la producció és minúscula.

Foillard Fleurie 2015
Fleurie es considera un dels més florals i femenins crus del Beaujolais, com confirma aquest eteri i silvestre negre del famós Jean Foillard. La seva fina austeritat l'allunya dels comercials Beaujolais Nouveau.

Batlliu Biu Pinot Noir 2016
Pioners en el treball de vinyes d'alta muntanya, Batlliu de Sort no ha fet més que sorprendre amb els seus vins tersos i minerals des que les seves primeres ampolles van arribar al mercat.

Tragaldabas 2015
4 joves enamorats del vi buscaven un vinyer vell que conservés encara l'essència d'una terra verge i el van trobar a la Serra de França, a Salamanca, on les varietats autòctones parlen de la il·lusió dels seus elaboradors.

Arianna Occhipinti Frappato 2016
El raïm frappato és fruita, espècies i flors; frescor i fina tanicitat, no en va se'l coneix com el pinot noir de Sicília. Si a més ve tocat per la vareta màgica d'Arianna Occhipinti …

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada