Sovint, per encarar el futur amb garanties, el millor és mirar enrere. Aquest és el procés en el qual s'han submergit alguns cellers catalans apostant pels vins brisats, allà on els avis encara recorden amb claredat la vella tradició del vi blanc fet amb pells.
Els vins brisats són aquells elaborats amb tots els components sòlids del gra (brisa), com si de negres es tractés, però amb raïm blanc. En lloc de premsar el raïm per després fermentar el most, es deixa fermentar el most del raïm blanc amb la seva pell i les seves llavors. Amb aquesta pràctica, el most fermentarà al mateix temps que macera amb les pells, obtenint totes les substàncies d'aquestes, tals com aromes, color o tanins.
Els seus detractors qualifiquen als vins brisats de rudes i austers, però és innegable que la seva tanicitat els converteix en vins enormement gastronòmics i que les seves aromes són d'una complexitat impensable per a vins blancs sense criança. Poden ser una mica més secs i herbacis que els blancs més habituals, menys àcids i més voluminosos en boca, però precisament per tot això aconsegueixen seduir a aquells consumidors habituals de vins negres que no solen prestar massa atenció als vins blancs.
Aquest procés de vinificació ancestral que sembla tenir els seus orígens a la vella Geòrgia, té també profundes arrels al sud de Catalunya i, més concretament a la Terra Alta, on la garnatxa blanca va mostrar durant molts anys totes les seves virtuts sense embuts, en forma de vi brisat. En l'actualitat, quan aquesta pràctica semblava pràcticament extinta, un petit grup d'elaboradors ha apostat per recuperar-la, regalant-nos vins que saben a passat, però miren al futur.
Alguns dels que més he gaudit són:
- Sicus Xarel·lo Brisat
- Orto Blanc Brisat
- Abrisa’t Bàrbara Forés
- Tanca els Ulls Cartoixa de Marina
- La Foradada de Frisach
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada