Quantes vegades haurem sentit allò de "que no te la den con queso"?! Històricament, quan algú servia un vi dolent l'acompanyava de formatge i, així, en dissimulava els defectes, gràcies a l'afinitat que existeix entre tots dos. Avui, us proposo una llista complerta dels millors maridatges que podem fer entre vins i formatges, però no pas amb l'objectiu d'enredar ningú sinó amb el de potenciar els dos elements de tal manera que el resultat de la combinació us faci tocar el cel i enterrar els vells tòpics com el del formatge sempre amb vi negre. Gaudiu-ne.
- Formatges tendres de vaca o cabra (Alt Urgell); blancs secs i poc aromàtics.
- Brie i camembert; blancs amb criança, cava o negres joves afruitats.
- Brie i camembert; blancs amb criança, cava o negres joves afruitats.
- Tou dels til·lers, pastes toves de la Garrotxa, Münster; blancs joves afruitats o cava brut jove.
- Gorgonzola, cabrales, roquefort i altres blaus; vins dolços tipus sauternes, malvasies de sitges o canàries, dolços de Xerès (PX!!!), porto ...
- Cheddar, gruyère, appenzeller i altres formatges d'intensitat similar; negres contundents de varietats potents com el Cabernet Sauvignon o el Syrah, un bon Xerès o cava (depenent de la intensitat del formatge).
- Serrat, curats de Maó, Montsec, Idiazábal; joves afruitats poc tànnics o blancs amb fusta.
- Serrat, curats de Maó, Montsec, Idiazábal; joves afruitats poc tànnics o blancs amb fusta.
- Fresc de cabra; blancs joves i aromàtics com Verdejo o Sauvignon Blanc.
- Manxegos; negres amb criança de mitjana intensitat (Rioja o Penedès per exemple) o amontillado.
- Curats; negres italians, blancs dolços o Madeira.
- Tupí; blancs fermentats en bóta o negres de criança.
- Stilton; porto dolç o Madeira (maridatge històric que val la pena conservar!!).
- Frescs i cremosos; cava, xampany o chardonnay.
- Fumats; syrah, mencia o sauternes.
- Fondue; sauvignon blanc o altres varietats amb acidesa alta.
- Gouda; chardonnay (acideses baixes), dolços de riesling o cabernets vells.
- Feta; moscat sec.
- Mascarpone; cava, xampany lleugerament dolç o Moscato d'Asti.
- Edam; riesling, cava sec o pinot noir.
- Havarti; sauvignon blanc o negres afruitats.
- Cantal; pinot noir.
- Emmental; vi novell o beaujolais.
- Parmesà; vins italians de nebbiolo.
Òbviament, aquestes afinitats són molt genèriques i a cada parella hi podríem trobar els seus matisos. Cal recordar sempre que les intensitats i les acideses han de ser semblants i que el joc de contrast entre per exemple els formatges més salins i els vins més dolços resulta sorprenent i captivador; ah!, i per descomptat, no oblidar els maridatges regionals (un vi i un formatge de la mateixa regió solen funcionar molt bé plegats). La resta és només un joc, una aventura on l'única cosa que fareu serà aprendre dels errors i gaudir.
Fins la propera.
*Bonus track "algunes de les afinitats que guardo en el record":
- Terrós d'Alba amb Augustus Chardonnay
- Casa Mateu amb Bollinger
- Tupí de Can Gorgs amb ratafia dels Raiers
- Carrat Bauma amb Schiefer Terrassen Lowenstein Riesling
- Tou dels til·lers amb Blanco Nieva Pie Franco
*Bonus track "algunes de les afinitats que guardo en el record":
- Terrós d'Alba amb Augustus Chardonnay
- Casa Mateu amb Bollinger
- Tupí de Can Gorgs amb ratafia dels Raiers
- Carrat Bauma amb Schiefer Terrassen Lowenstein Riesling
- Tou dels til·lers amb Blanco Nieva Pie Franco
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada